Harley Daisy, the project

Deze keer een totaal ander project gedaan, die ons heel veel sleutelplezier gaf, maar ook inzicht en doorzettingsvermogen van ons vereiste. Deze motor is in opdracht van een dame, die verzot is op dit motormerk, door ons in de werkplaats volledig opgebouwd. Alvorens zijn de metaaldelen door de kunstzinnige verfspuiter Frans de Weerd, vakbekwaam gespoten in de Flower Power kleuren met bloemmotief, waarbij ook “vergeet-mij-nietjes” als afbeelding zijn gebruikt, daarom is als titel gebruikt “Harley Daisy”.

Harley Daisy 1
Harley Daisy 2

Als motorblok is een splinternieuw S&S 1500cc gemonteerd, die een hoog koppel heeft bij lage toeren. Tevens zijn de vliegwielen in dit motorblok lichter als standaard, daardoor klimt hij niet alleen wat makkelijker in toeren bij gas geven, terwijl juist bij gas terugnemen het toerental wat sneller daalt, wat zeer functioneel is bij het overschakelen. De speciale S&S carburator en ontsteking geven dit motorblok een hoge mate van kwaliteit in draaivermogen.

Harley Daisy 3
Harley Daisy 4

Primaire aandrijving is met een belt, en een Primo koppeling gedaan, hierdoor een soepel aangrijpen bij wegrijden. Aangezien de belt in een gesloten kast draait, kan er warmte ontstaan dat niet goed is voor de belt. Daarvoor hebben we een rvs-roostertje ingebouwd, wat rijwind doorlaat naar binnen toe.

Harley Daisy 5
Harley Daisy 6

Omdat we toch enige kennis hebben van carter/ontluchting bij de Moto Guzzi motoren, is die kennis ook toegepast bij deze Harley Daisy. Er is nu een kogelklepsysteem gebruikt, waardoor het carter van de Harley Daisy meer vacuüm word gezogen. Standaard gaat bij een 4-tact motor overdruk in het carter ontstaan wanneer de zuiger naar beneden gaat. Dit verschijnsel word versterkt, als er compressiedruk langs de zuiger lekt, en een open verbinding bestaat met de buitenlucht. In deze Harley Daisy is een kogelklep voor de carter/ontluchting geplaatst, waarbij de lucht maar een kant op kan, en dat is naar buiten.
Bij deze motor word er dus bij opgaande zuigers geen buitenlucht aangezogen via de carter/ontluchting.

Harley Daisy 7

U ziet het, ook voor een ander merk “karaktermotor” staat onze werkplaats met al zijn inzet voor uw opdracht klaar.